2021-02-03 12:25:01• hírek • Bede Emőke

Több mint 3 millió lejre rúg a Szatmár megyei határrendészek által elkobzott javak összértéke

Február 3-án a máramarosszigeti határrendészet is megtartotta évértékelő beszámolóját. Kiderült, a Szatmár, Máramaros és Suceava megyei határátkelőket még fele annyian sem vették igénybe, mint egy évvel korábban, viszont a jelentős visszaesés ellenére az elkobzott javak értéke így is meghaladta a 11 millió eurót.

A határrendészet tájékoztatása szerint a máramarosi határrendészet hatáskörébe tartozó Szatmár, Máramaros és Suceava megyék határátkelőin 2020-ban valamivel több, mint 3.350.000 fő – 2,4 millió uniós állampolgár és 950 ezer, az EU határain kívülről érkező személy – kelt át, mely a 2019-ben jegyzett 7,4 millió utazóhoz képest 55 százalékos visszaesést jelent. E drasztikus csökkenés egyértelműen a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozásoknak tudható be – hangsúlyozza beszámolójában a hatóság.


Bűncselekményekben így sem volt hiány

A tavalyi év folyamán a határrendészek az 1.610 felderített bűncselekmény kapcsán összesen 913 büntetőeljárást kezdeményeztek, 304-et Szatmár megyében, 251-et Máramarosban, 358-at pedig Suceava megyében. Sikerült felszámolni három bűnszervezetet, 16 személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, az egyenruhások által kiszabott 711 pénzbírság összértéke pedig 280.000 lej.


Az éves mérlegből kiderül az is, hogy a 2020-ban lefoglalt javak összértéke meghaladja az 54,3 millió lejt vagyis megközelítőleg a 11,31 millió eurót. A legtöbb fogást Suceavában könyvelték el, hiszen az e megyében elkobzott holmik értéke 39,5 millió lejre tehető. Máramarosban ugyanez a mutató 11,7 millió lejen állt az év végén, Szatmár megyében pedig mindösszesen 3,1 millió lejre rúgott az elkobzott javak értéke.


Hogy mi fér bele ebbe az 54,3 millió lejbe? Nos, a beszámolóból ez is kiderül: 2.730.000 doboz cigaretta, 137 darab, csempészet során használt vagy lopott gépjármű, 250 kiló borostyánkő, 453 darab háztartási és számítástechnikai készülék, 13.525 kozmetikai termék, valamint 2.312 ruházati cikk.


Közel 400 bevándorló próbált jogtalanul átjutni a határon

A közreadott beszámoló szerint 2020-ban a máramarosszigeti határrendészet által ellenőrzött területen 109 felderítő akciót szerveztek, melyek nyomán 397, illegális határátlépéssel próbálkozó bevándorlót sikerült feltartóztatni, illetve elfogtak 15 embercsempészt is. A legkiemelkedőbb fogások közül a határrendészet kiemeli azt a júniusi esetet, mely során a nagykárolyi kollégák két, a határ irányába tartó kisbuszban 33 külföldi állampolgárra bukkantak. A 33 férfi és a 2 nő első körben Magyarországra szeretett volna eljutni, majd onnan Ausztriába és Németországba vitt volna útjuk. A szíriai, szomáliai és líbiai migránsokkal szemben jogtalan határátlépés kísérlete, a két sofőr ellen pedig embercsempészet miatt indítottak nyomozást. Erről részletesebben ide kattintva elérhető cikkünkbeb írtunk.



Több mint 2,7 millió doboz cigarettát koboztak el egyetlen év alatt

Az elemzett időszakban felderített 400, csempészettel kapcsolatos bűncselekmény kapcsán a máramarosszigeti határrendészet 311 bűntetőeljárást kezdeményezett, melyekben összesen 207 személy volt érintett. A cigarettacsempészet visszaszorítását megcélzó akciók során 14 házkutatást tartottak, és 27 alkalommal vagyonzárlatot is elrendeltek. Az ily módon lefoglalt javak összértéke 3,5 millióra rúg – derül ki a beszámolóból.


2020-ban összesen 2,73 millió doboz cigarettát koboztak el, melyeknek piaci értéke 31,64 millió lejre tehető. Szatmár megyében könyvelték el a legkevesebb fogást, hisz a 155 ezer csomag cigaretta messze alulmarad a Máramarosban jegyzett 608 ezertől, a Suceava megyei 1,96 millióról már nem is beszélve. A három megye területén szinte folyamatosan próbálkoznak a csempészek, így nem csoda, hogy a határrendészeknek gyakran kellett szolgálati fegyverükért nyúlniuk. A tavalyi évben erre 111 alkalommal került sor.


Lopott autók, fegyverek és kábítószerek

A határrendészet éves mérlege szerint Szatmár, Máramaros és Suceava megye területén, illetve a határátkelőknél 30 olyan gépjárműre bukkantak, melyeket a külföldi hatóságok lopottként jelöltek meg. Ezek összértéke meghaladja a 2,77 millió lejt. A hatóság mindegyik esetben büntetőeljárást kezdeményezett.


Ami a fegyvereket illeti, a tavalyi évben összesen 9, fegyverekkel és lőszerekkel kapcsolatos bűncselekményt derítettek fel. Az elkobzott fegyverek száma a 2020-ban mindösszesen 7 volt, ám ezek közül a legtöbb nem is volt alkalmas emberi élet kioltására. Kábítószerekkel kapcsolatban 26 büntetőeljárás indult, melyek keretében 47 személyt vontak vizsgálat alá. Ezen felül elkoboztak 315 gramm kannabiszt, 47 kannabiszpasztillát, 37 gramm amfetamint, 120 tablettányi egyéb szert, illetve kisebb mennyiségben hasist és hasonló szereket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: